De roeier (2025)
Deze afbeelding toont een scheepsmodel uit het Egyptische Middenrijk (ca. 1900 v.Chr.). Op het dek matrozen, een lijkkist en de godinnen Isis en Nephthys, de vrouw en de zuster van de god van het dodenrijk, Osiris. Het model bevindt zich in het Rijksmuseum voor Oudheden – zulke modellen werden vaak aan de welgestelde doden meegegeven als een van de zaken die zij nodig hadden om de tocht naar het dodenrijk te kunnen maken.
Interessant is ook het schilderij dat de Japanse schilder Tosa Mitsunobu in 1450 maakte van de rivier Sanzu. Het laat zien hoe zij die goed geleefd hebben, de rivier via een brug kunnen oversteken en de slechterikken in de rivier worden geworpen. Al heel lang wordt de dood verbeeld als een reis naar een andere wereld, vaak over het water, en zulke voorstellingen hebben we nog steeds: kijk maar eens in de overlijdensberichten van onze dagbladen.
Ik was mij van dit soort denkbeelden nauwelijks bewust toen ik in 2019, ongeveer een jaar na een paar operaties aan mijn hart, begon te tekenen aan “De roeier”. Vijf of zes versies later is dit het resultaat: een eenzame roeier, zonder begeleiding of bescherming, op weg naar niets. Blijkbaar moest dat zo maar kon ik niet meteen de goede vorm vinden.
“De roeier” is gedrukt in een oplage van 15 op 300 grs Hahnemühle 1584. De vellen meten 29 x 45 cm, de afbeelding 19 x 36 cm. “De roeier” is te koop voor € 350.