Wachters zijn in de meeste godsdiensten belangrijke figuren; in de Islam bijvoorbeeld, zijn Maalik en Ridouan de wachters van de hel en de hemel. Maar daar bestaan natuurlijk geen afbeeldingen van. In andere godsdiensten zijn die afbeeldingen er vaak wel: indrukwekkende figuren, vaak half dier en half mens of half man en half vrouw. Dit houten beeld, te zien in ons eigen Rijksmuseum en afkomstig uit het 14de-eeuwse Japan, verbeeldt een van een tweetal tempelbewakers, deze met in zijn linkerhand een wapen om de onnozelheid te verpletteren.

Overal in de wereld vinden we wachters als bewakers van tempels, tuinen, wegen, bergtoppen en valleien en alles wat er verder nog te bewaken valt. De wachters beschermen tegen het kwaad, tegen de demonen. Ook in onze eigen cultuur vervullen ze een belangrijke rol in de vorm van (bescherm-)engelen, eventueel voorzien van een (vlammend) zwaard. De engelen beschermen ons tegen het kwaad - de duivel, de demon, de draak, het ongeluk. Beeltenissen van engelen en duivels vinden we, ook in onze cultuur, overal in de vorm van beelden in, aan en op kerken maar ook in de schilderkunst en de literatuur.

Denk maar eens aan het werk van Jheronimus Bosch uit de 15de eeuw of aan de 20ste-eeuwse roman "De komst van Joachim Stiller" van de Vlaamse schrijver Hubert Lampo.

Bestaan engelen en demonen wel? Er zijn vele vormen van "bestaan": een appeltaart bestaat heel anders dan een hypotheek of de zwaartekracht. Voor mij bestaan demonen in de vorm van gedachten, emoties, waar ik "slecht" van wordt. Gedachten over falen, onvermogen, onwaardigheid, gevoelens van schaamte, angst, paniek soms. "Wat ik maak is onbeduidend, lelijk, overbodig, niet authentiek, gebrekkig, etc.. Ook "...houden niet van mij, vinden mij raar, lelijk, saai, een prutser, dom, niet goed genoeg..". En dat zijn er dan nog maar een paar.

Zulke gedachten, zulke demonen, moet ik klein houden, niet teveel aandacht aan besteden, negeren. En dat lukt niet altijd, soms zijn ze met teveel. En zie ze dan maar eens kwijt te raken. Daarom heb ik een engel nodig, een wachter die mij waarschuwt en beschermt, die mij helpt als ze toch binnendringen. En binnendringen doen ze, mijn demonen. Door een klein barstje in mijn pantser, door een bres in mijn bestaan: een mislukking, een miskenning, een fysiek ongemak, een rake opmerking op een verkeerd moment.

Eb

Achter mijn handen schuil ik,

in een geheim geborgte

op een scherventerp.

Daar, waar de god mij wijst

aan de lachers,

aan de spotters,

aan de erbarmelozen

en de weters

in mij verborgen,

daar bid ik om vergeving

van mijn obelisken schuld.

Als een meeuw,

zo krijs ik daar,

zo krijs ik daar.

En komt de zee

weer terug dan,

ja dan zal ik weer zwemmen,

mee met de stroom en

weer doen wie mij verwacht,

steeds opnieuw.

Zo geniepig als ze binnendringen, mijn demonen, zo moeilijk is het om ze er weer uit te werken. Met kleine stapjes, langzaam, uitglijden, persen. En dan opeens, plop!, heb ik er weer een buitengewerkt. Zo had ik even nodig om jullie weer te begroeten en mijn wachter te laten zien. Ik hoop dat jullie hem herkennen. Hij is wel stoer, vind ik, maar hij let niet altijd op. Of ik niet op hem.

De horizon op de prent heb ik er na het drukken met een pen in getekend: zo'n dun zwart lijntje op een wit vlak is in hoogdruk vrijwel niet te maken. Gemengde techniek dus; de prenten zijn daardoor allemaal een heel klein beetje verschillend. "De Wachter" is een, voor mijn doen, grote prent geworden: 50 x 38 cm (afbeelding 40 x 28 cm), gedrukt op 300 grs Hahnemühle 1584 in een oplage van 5 exemplaren. Te koop voor € 350.-.

"Verre Gezichten Dichtbij" is een tentoonstelling met en over vluchtelingen. Nederlandse kunstenaars hebben, ieder op hun eigen manier, samengewerkt met een kunstenaar die als vluchteling naar Nederland kwam. Het resultaat is een indrukwekkende tentoonstelling met meer dan 30 schilderijen en beelden. Een voorproefje is hier te zien.

De expositie is geopend van 9 mei t/m 22 juni, steeds van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur en bovendien op maandag 2-de Pinksterdag. Locatie: Galerie De Smidse, De Smidse 1 in Ruurlo. De toegang is gratis voor kinderen tot 12 jaar en bijna gratis (€ 5) voor volwassenen. In en rond Ruurlo zijn bovendien nog een groot aantal andere interessante bestemmingen.