Erkenning

Begin juli ben ik toegelaten tot Grafiekplatform, de Nederlandse beroepsvereniging van grafici. Ik ben daar heel blij mee omdat het voelt als een erkenning voor mijn werk en aanpak èn omdat het deuren opent naar deelname aan allerlei activiteiten met ruim 200 collega's en toegang biedt tot nieuwe podia.

Laantje in Oranjewoud

Reeën

Al bijna mijn hele leven kom ik in Oranjewoud - vroeger woonden mijn grootouders er en sinds 2008 woon ik er zelf. Als kleine jongen trok ik eropuit met Elwin, de liefste en dapperste stabij van de wereld. Samen bewaakten wij de bossen en houtwallen en probeerden we stropers te betrappen. Ik zag ze nooit, die stropers, maar ze zaten er wel, volgens opa: grote kerels met baarden en lange, kapotte jassen waar ze hun buit onder verborgen. Wat ik wel zag waren hazen, fazanten, eekhoorns, gaaien, en veel kleine bosvogeltjes. En ook reeën; niet zo talrijk als nu, maar ze waren er. Soms schrokken we van elkaar op een bospad of in een houtwal. Maar meestal zag ik ze op grote afstand, grazend in het weiland. Veel later vond ik ze ook wel achter in opa's tuin, rustend in het kale centrum van reusachtige rodondendrons. Toen we in de Rottige Meente woonden, aten ze ook wel van de bloeiende wilgeroosjes die aan de rand van ons rietland groeiden. Dan hingen de lila bloemen uit hun bek als ze ons verbaasd aankeken. Zo droomden wij elkaar.

Reeën in de sneeuw

Deze reeën wonen in de landerijen rond de Tjeerd Roslaan in Oranjewoud. Hier, op deze prent van 18 x 36 cm, staan ze in de sneeuw, alert te luisteren naar het volk en de honden in het bos. Gedrukt op vellen van 220 grs Somerset Satin White, 25 x 45 cm, in een oplage van 10. Te koop voor € 325.-.

Een tweede reeën-prent van hetzelfde formaat is nog in de maak.

Nieuwe pers

Dit is de nieuwe pers die ik besteld heb; ik hoop dat'ie in september arriveert. De breedte is dezelfde als die van mijn huidige pers - 60 cm - en hij neemt wat minder ruimte in door het veel slankere onderstel. Ik had ook wel een bredere pers willen kopen maar dan wordt het in mijn atelier nog veel krapper. Mijn huidige pers, een Van Ginkel MT-60 uit 1992, doet het nog prima. Helaas is het een ets-pers; voor hoogdruk zoals lino en houtsnede is het lastig om de druk van de bovenrol te beperken - dat lukt wel, maar je bent dan niet erg flexibel.

Als je goed kijkt, zie je dat bij deze pers de bovenrol op een paar sterke veren rust. Met de spindels kun je nu de druk van de rol eenvoudig heel precies instellen op een betrekkelijk lage waarde - lager dan het gewicht van de rol. Excuus voor dit wat technische praatje maar ik verheug me er zo op! Nu nog even de oude Van Ginkel verkopen en de nieuwe straks installeren. Dat laatste is ook geen sinecure want, ondanks het slanke onderstel, weegt de nieuwe toch nog een kleine 200 kg.

 

De omslag van de catalogus van IPMAP 2023

IPMAP 2023

In mijn nieuwsbrief van 19 februari jl. liet ik jullie mijn bijdrage aan het Grafein International Print Mail Art Project zien - 297 grafici uit 26 landen zonden allemaal een prent in op briefkaartformaat (10 x 15 cm). Thema: "Imagine". Al die prentjes hingen op een leuke tentoonstelling in Tilburg en daarvan is de catalogus nog  te koop. Voor slechts € 11.- (inclusief verzendkosten). Doen!

Volgend jaar doe ik weer mee want het is best leuk om kleine prentjes te maken naar een voorgeschreven thema.

Uitschrijven