IPMAP is de afkorting van International Print Mail Art Project en Print Mail Art is grafiek op briefkaart-formaat (10 x 15 cm). IPMAP is een project van Grafein: jaarlijks leveren grafici van over de hele wereld prenten, Grafein publiceert ze en maakt een selectie om tentoon te stellen, dit jaar in Bergen op Zoom.

Ieder jaar heeft IPMAP een thema; dit jaar is dat "Awareness, a matter of time" en dat gaat over alles dat te maken heeft met de toekomst van onze planeet: klimaatverandering en het gebruik van grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen. Dit jaar heb ik een prent gemaakt over "migratie".

Mensen, dieren en zelfs planten migreren onder druk van de omstandigheden: als de omstandigheden te slecht worden gaan individuen en zelfs hele populaties op zoek naar plekken waar het beter is - ze worden "gelukzoekers". We weten dat in grote gebieden het klimaat warmer wordt met als belangrijke gevolgen watertekorten, oogstverliezen, bosbranden, overstromingen, hittegolven en verlies van biodiversiteit. Zulke dramatische veranderingen leiden in grote delen van de wereld tot grote sociale ontwrichting en dus tot migratie. De ver-van-ons-bed-show? Helaas niet: in Zuid-Europa en Noord-Afrika is de verdroging al begonnen en delen van India, Pakistan en Bangla-Desh zijn al bijna onbewoonbaar. Migratie gaat ons dus allemaal raken, juist in Noord-Europa. Niet door een paar honderdduizend ontheemden maar door vele miljoenen. Op een onvoorstelbare schaal zullen mensen wegtrekken van hun grond en op reis gaan naar gebieden waar het nog wel leefbaar is. Velen zullen het niet halen; reizen is duur en gevaarlijk, en zij die het niet halen - de meesten - zullen stranden in kampen, onderweg of in Europa. Onafzienbare steden van tenten en hutjes zonder voorzienningen en zonder ook maar de geringste bescherming, zonder toekomst. "Happy Birthday".

"Happy Birthday" was helaas te laat klaar om nog geselecteerd te kunnen worden voor de tentoonstelling van IPMAP 2024 in het Marienhof in Bergen op Zoom. Jammer, teveel kleurtjes en dus teveel droogtijd. Verkeerd gepland.

"Happy Birthday" is gedrukt in een oplage van 10 exemplaren op vellen Hahnemuhle 1584 papier van 18 x 23 cm, de afbeelding zelf meet ca. 9.6 x 14.6 cm. Te koop voor €100.-. Van dat bedrag houd ik €15.- voor de BTW en de verzending, € 85.- gaat naar  Free Press Unlimited.

Free Press Unlimited is een internationaal opererende organisatie, gevestigd in Nederland en actief in meer dan 50 landen. Het doel van FPU is om te helpen om onafhankelijk nieuws en informatie tijdig voor iedereen beschikbaar te hebben. Vrije informatie en vrije pers zijn onmisbare voorwaarden voor de vrijheid van meningsvorming en meningsuiting voor iedereen en overal. Zonder informatie kunnen mensen geen invloed uitoefenen op hun omgeving en geen beslissingen nemen over hun leven. Zonder informatie geen vrijheid!

Wij hebben het recht te weten en te spreken.

FPU werkt o.a. aan de verbetering van de levensvatbaarheid van onafhankelijke media en de bescherming van journalisten. Dat is heel hard nodig. In heel veel landen staan journalisten onder druk: ze worden geschoffeerd ("tuig van de richel"), geintimideerd ("we weten waar je woont"), bedreigd, mishandeld en heel vaak gewoon vermoord. Wil je meer weten? Kijk dan op de site van FPU.

Je kunt natuurlijk ook een ander bedrag doneren zonder mijn prent te kopen! Dat kan hier.